VANTAAN PUNIKKI”

Itsestään kasvanut ihmeellinen omenapuu Viisaritiellä Vantaan Koivuvaarassa.
Luhtakuisman kiinteistössä, Viisaritiellä, Vantaan Koivuvaarassa kasvoi itsestään, ilmeisesti jostakin kulkeutuneesta siemenestä ihmeellinen omenapuu. Kesällä 2006 puu kukki ensimmäisen kerran ja puuhun tuli omenoita. Omenat olivat punaisia ja yllättävästi myös sisältä kirkkaan punaisia.


Vantaan Punikki halkaistuna. Huomaa omenan kaunis väri. (Kuva: Esa Kuismanen)Puu alkoi kasvaa kiinteistön pohjoispuoliselle rajalle joitakin vuosia sitten. Ensin se oli vain matala varpu, mutta kasvoi pian aidan korkuiseksi. Koska puun lehdet olivat punertavia puu säästettiin ja odotettiin mielenkiinnolla sen varttumista. Ei ollut selvää mikä puu oli kyseessä, asiantuntemus ei riittänyt tunnistukseen. Lopulta puu oli usean metrin korkuinen ja alkukesällä 2006 siihen ilmestyi vaaleapunaisia kauniita kukkia. Kukista kehittyi omenia, aluksi näytti siltä, että ne jäisivät aika pieniksi, mutta lopulta niistä kasvoi halkaisijaltaan noin 5 cm:n kokoisia (kuva). Omenoiden kypsyttyä niitä maistettiin. Maku oli kirpeä ja siinä oli erikoinen aromi, ei kuitenkaan huono. Paljastui myös se, että omenat olivat sisältäkin kauniin kirsikanpunaisia. Piirakassa omenat olivat kauniita ja makukin oli hyvä.


Merkillisen omenapuun alkuperää selvitettiin. Omenapuita hyvin tunteva dosentti Tuomas Haltia tuli avuksi. Saimme tietää, että itsestään siemenestä kasvanut omenapuu ei ole mikään tunnettu lajike, se eroaa perinnöllisesti kantapuusta kuten lapset vanhemmistaan. Asia varmistettiin myös kysymällä pomologi Anssi Krannilalta Hirvensalmen taimistosta. Hän vakuutti, että itsestään siemenestä kasvanut omenapuu ei ole mikään tunnettu lajike. Siis kyseessä on aivan uusi omenapuu, joka voitaisiin ehkä itse nimetä. Omenan alkuperää käsittelevät tieteelliset julkaisut kertoivat, että monet nimeltä tunnetut omenapuut, kuten ”Golden Delicious” ja ”Granny Smith” ovat myös saaneet alkunsa yhdestä sattumalta löytyneestä itsestään siemenestä kasvaneesta puusta. Kaupalliseen puutarhakäyttöön näitä hyviä omenapuita on lisätty suvuttomasti varttamalla puusta otettuja jaloversoja erikseen siemenestä kasvatettuihin perusrunkoihin. Näin voitaisiin ehkä lisätä myös Vantaan Viisaritiellä löytynyttä uutta omenapuuta, jotta muillakin olisi mahdollisuus saada omakseen tämä ihmeellinen omenapuu. Mikä uudelle puulle nimeksi? Nimen pitäisi ehkä tuoda mieleen jotakin sille itselleen ja sen löytymispaikalle tyypillistä. Omena oli läpeensä punainen! Hämmästyttävää oli, että hedelmien lisäksi omenapuun puuaines oli punertavaa. Koska Vantaa on ollut tunnettu punaisuudestaan tuli aivan kuin itsestään nimeksi ”Vantaan Punikki”. Nimeämisessä emme antaneet vuoden 2007 eduskuntavaalien tuloksen häiritä liikaa, tarkkaan katsoen erityisesti omenapuun puuaineksessa oli myös sinipunaisen sävyjä. Jokin aika sitten Vantaalla peräänkuulutettiin Vantaalle luonteenomaisia matkamuistoja. Meillä on tässä nyt yksi.Antonovkan perusrunkoon vartettuja Vantaan Punikin oksia.

Huomaa punertava värisävy vartteiden lehdissä (Kuva: Esa Kuismanen).Vantaan punikin monistamiseksi tilattiin kaksikymmentä Antonovkan kaksivuotista perusrunkoa Hirvensalmen taimistosta. Maaliskuun lopulla kantapuusta otettiin varttamiseen soveltuvia oksia ja säilöttiin ne lumikasaan kiinteistön tontin perälle. Huhtikuun alussa perusrungot saapuivat postissa. Varttaminen tehtiin ohjeiden mukaan. Nyt ikkunalla on ruukuissa Vantaan Punikin vartteita, jotka iloisesti työntävät lehteä. Uudesta omenapuusta on jo kysyntää, sitä toimitetaan usealle uudesta ihmeellisestä omenapuusta innostuneelle harrastajalle.
E & E Kuismanen

Koivuvaara, Vantaa, 2007